• Română
  • English
14–20 martie 2016 / Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Universitatea Națională de Muzică / ediția a 6-a

Board

    Sunteți aici

    • You are here:
    • Acasă > Festival > Board

PETER GREENAWAY  Președinte onorific

Peter Greenaway

Nume emblematic în cinematografia contemporană de avant-gardă, Peter Greenaway este unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului. Influenţate de studiile sale de pictură, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie şi filosofie, filmele lui Peter Greenaway traversează adesea teritorii neexplorate, respingând structurile narative convenţionale în favoarea unui univers vizual fascinant, testând limitele şi canoanele limbajului cinematografic. Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia şi Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 13 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, plus expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă. Primul său lungmetraj narativ, The Draughtsman's Contract, finalizat în 1982, a fost excelent primit de critică şi l-a consacrat pe plan internaţional ca un cineast original. Reputaţia i-a fost consolidată de următoarele sale filme, cum ar fi The Cook, the Thief, his Wife, and her Lover, The Pillow Book şi The Tulse Luper Suitcases.


COPEL MOSCU  Directorul festivalului

Copel Moscu

Născut în 1953, Copel Moscu a absolvit Institutul Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1978, şi ulterior a lucrat la Studioul de Film Documentar Sahia. Unul dintre autorii marcanţi ai Noului Val în Documentarul Românesc din anii '80 (împreună cu Ovidiu Bose Paştină, Tereza Barta, Laurenţiu Damian, Sabina Pop), a fost un deschizător de drumuri în provocarea limitelor limbajului cinematografic în filme subversive, controversate, care ascundeau, în spatele experimentului îndrăzneţ la nivel de concept şi formă, o critică energică a regimului comunist - filme interzise de cenzura perioadei. Copel Moscu a creat peste 50 de filme de scurt şi lung metraj (Şcoală serală, Pe malul Ozanei, Şcoala mea iubită, Epoca de bronz, Va veni o zi, Am ales libertatea) în calitate de regizor şi scenarist, pentru care a obţinut peste 25 de premii internaţionale şi naţionale. În prezent, predă regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi artă video la Universitatea de Arte Bucureşti (UNARTE) şi oferă consultanță artistică pentru televiziune şi cinema. În anul 2010, consecvent cu viziunea sa liberală, inovatoare şi cu devotamentul său pedagogic, şi-a asumat provocarea de a oferi publicului românesc, în special studenţilor de la film şi arte vizuale, primul Festival de Film Experimental din România: BIEFF.


ADINA PINTILIE  Director artistic

Adina Pintilie

Adina Pintilie - regizor și scenarist din România - a absolvit recent Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, secţia Regie Film. La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele sale sunt un fenomen aparte în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare îndrăzneaţă în limbajul cinematografic şi explorare fără compromis a psihologiei umane. În anul 2007, documentarul său Nu te supăra, dar... - produs de Aristoteles Workshop, cu sprijinul ARTE France şi TVR, a avut premiera mondială la Locarno - Competiţia Cineaşti ai Prezentului, a fost inclus în selecţia IDFA 2007 - Best of Fests, a obţinut Premiul Golden Dove pentru cel mai bun documentar la DOK Leipzig 2007 şi a fost selecţionat / premiat la 50 festivaluri internaţionale, cum ar fi: Thessaloniki, Montpellier, Trieste, Namur, Munchen, Moscova, Sarajevo, IndieLisboa, Varşovia, Krakovia etc. Cel mai recent mediu-metraj al său, Oxygen, a fost proiectat în competiţia oficială a Festivalului Internațional de Film Rotterdam 2010, în Buenos Aires BAFICI, Montpellier, Thessaloniki, Varşovia, Bilbao, Tampere etc. În 2008 a co-regoizat Balastiera #186 cu George Chiper, scurtmetraj selecţionat la Locarno 2008, Secţiunea Scurt-metraje de Autor, și a câstigat Premiul Runner-Up la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi Menţiunea Specială a Festivalului Internaţional de Film de la Trieste. Cel mai recent scurtmetraj al său, Jurnal #2, a câștigat Premiul ZONTA pentru cel mai bun regizor femeie la Festivalul Internațional de Scurtmetraj Oberhausen 2013.


OZANA NICOLAU  Director executiv

Ozana Nicolau

Ozana Nicolau este licențiată în regie de film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București și absolventă a programelor Berlinale Talent Campus și Locarno Summer Academy. Între prieteni, filmul ei de absolvire, a fost prezentat și premiat în peste 15 festivaluri internaționale de film: de la Tampere IFF la ISFF in Drama Greece și de la Cannes Film Festival – Short Film Corner și Clermont-Ferrand ISFF la Karlovy Vary ISFF. Ozana a lucrat ca asistent de regie la filmele unor cunoscuți regizori români ai Noului Val, precum Călin Peter Netzer (Poziția copilului – câștigator al Ursului de Aur la Berlinale 2013) și Radu Jude (Aferim – câștigător al Ursului de Argint în 2013). În prezent, Ozana dezvoltă un documentar în cadrul EastWest Talent Lab la GoEast Film Festival și I-Doc Workshop – Visions du Reél Nyon. Cel mai recent film al său, The Island (aka Boat Trip) a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Cottbus 2015.