• Română
  • English
14–20 martie 2016 / Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Universitatea Națională de Muzică / ediția a 6-a

Gala de închidere

    Sunteți aici

Gala de închidere

Cu susținerea: 

Regie: 
PETER GREENAWAY
Talentul, viziunea și filosofia reputatului cineast Eisenstein îl aduc alături de Shakespeare și Beethoven, puțini regizori reușind să atingă acest nivel. În urma lansării revoluționarului Battleship Potemkin, cineastul a cunoscut un succes răsunător pe mapamond și a fost invitat în Statele Unite. Eisenstein a fost respins de lumea Hollywood-ului și a primit critici malițioase din partea conservatorilor. În 1931, a plecat în Mexic, pentru a discuta despre realizarea unui film din fonduri private puse la dispoziție de către simpatizanții americani ai comunismului, conduși de către scriitorul american Upton Sinclair. Experiența senzuală pe care trăit-o în Mexic a avut o semnificație crucială în viața și cariera lui Eisenstein - a reprezentat o punte între primele succese ale carierei sale - Strike, Battleship Potemkin-, și October, care i-a adus faima la nivel internațional și parcursul ezitant care a urmat, cu Alexander Nevsky, Ivan the Terrible și The Boyar's Plot. (Peter Greenaway)

Prezentând 'cele 10 zile în Mexic care l-au transformat' pe cel mai mare regizor de filme mute al Rusiei, Eisenstein in Guanajuato încununează încercările fervente ale lui Peter Greenaway de a surprinde cea mai importantă experiență personală și momentul de intensă frustrare profesională ale idolului său. Filmul sugerează cu satisfacție că aceste momente au coincis cu pierderea virginității lui Eisenstein, la vârsta de 33 de ani, eveniment petrecut la mii de kilometri de țara sa (încă) homofobă. Determinat să vitalizeze o latură a cinematografiei care, după spusele sale, a stagnat în ultimii 90 de ani, de când Sergei Eisenstein a lansat Strike, Greenaway a realizat cu măiestrie un film biografic neconvențional și cu o doză scandaloasă de profan ce ar putea fi apreciat la adevărata sa valoare peste zeci de ani. (Peter Debruge, Variety)

Încărcat erotic și conceput cu măiestrie, Eisenstein in Guanajuato este primul dintre cele două titluri dedicate unor momente din viața cineastului sovietic Sergei Eisenstein, un film ce dovedește că Peter Greenaway nu și-a pierdut nicidecum originalitatea. La vârsta de 72 de ani, regizorul britanic de excepție își păstrează abilitatea de a uimi. Un experimentalist din ce în ce mai provocator, Greenaway aparține unei categorii rare, cea a regizorilor care reușesc să încânte și să zăpăcească, să provoace și să șocheze, trăsătură valabilă chiar și în ultima sa perioadă de creație. Vizionarea acestui film provoacă o plăcere vinovată - este un îndrăzneț portret filmic al unei legende ruse și  analizează fără menajamente orientarea sexuală a acestuia într-un fel care nu ar fi fost vreodată posibil în țara sa natală. (Nicholas Bell, ioncinema.com)