• Română
  • English
14–20 martie 2016 / Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Universitatea Națională de Muzică / ediția a 6-a

Juriu

    Sunteți aici

    • You are here:
    • Acasă > Festival > Juriu

PAOLO BERTOLIN — Membru al comitetului de selecție, Festivalul Internațional de Film de la Veneția

Paolo Bertolin

Paolo Bertolin este selecționer de filme pentru festivaluri, critic de film și producător. În 2008, s-a alăturat echipei de selecție în cadrul Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Din 2010 este delegat regional, activitatea sa acoperind teritorii din regiunea Asia-Pacific. A colaborat cu Festivalurile Internaționale de Film din Beijing, Hanoi și Mumbai, Institutul de Film din Doha, Festivalul de Film al Orientului Îndepărtat de la Udine, Nyon Visions du Réel, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, Semaine de la Critique Cannes, Festivalul Internațional de Film de la Bratislava și Festivalul de Film de la Locarno, secțiunea Open Doors. Bertolin a fost producător pentru Big Father, Small Father and Other Stories, al lui Phan Đăng Di (2015) și pentru A Lullaby for the Sorrowful Mystery, al lui Lav Diaz (2016), ambele incluse în competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin.   
 


ULRICH ZIEMONS — Coordonator de program, Festivalul Internațional de Film de la Berlin, Forum Expanded

Ulrich Ziemons

Ulrich Ziemons este scriitor, curator şi cercetător în domeniul filmului, stabilit în Berlin. Este unul dintre curatorii programului Forum Expanded  din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. A fost curator al unor programe de film şi expoziţii pentru Muzeul Naţional de Artă Modernă şi Contemporană din Seul, Arsenal – Institutul de Film şi Artă Video, Berlin, KW – Institutul de Artă Contemporană, Berlin, Bienala de la Berlin din 2010, şi altele. Din 2014, este membru al comitetului de selecţie al scurtmetrajelor pentru festivalul Dokfest Kassel. În calitate de profesor invitat, a predat la Academia de Artă Dramatică din Stockholm, Universitatea de Artă Braunschweig, Universitatea din Potsdam, Bard College (Berlin Campus), Facultatea Ithaca, Universităţile NY şi Cornell. În 2014, a publicat Aufzeichnungen eines Storm Squatters", prima monografie în limba germană despre regizorul american underground George Kuchar şi importanta sa serie de filme Weather Diary.


LUDOVIC CHAVAROT — Membru al comitetului de selecție, Clermont-Ferrand ISFF, Competiția LABO

Jonathan Pouthier

Ludovic Chavarot a fost dintotdeauna pasionat de povești și de sistemele narative folosite pentru a le spune, fie în arta cinematografică, dans, romane sau comics-uri. De pregătire profesională grafician, el a continuat să realizeze afișe (cel mai recent fiind pentru trupa britanică Tindersticks) și ilustrații pentru presa scrisă, sub pseudonimul ‘Ludchat'. Lucrul ca scenarist și producător pentru creații radiofonice (în special, pentru Les Proies / Prăzile, înregistrată în strânsă colaborare cu muzicianul australian Warren Ellis) i-a permis să-și urmeze pasiunea într-un  nou mediu. Chavarot este membru al comisiei de selecție pentru competiția LABO, din cadrul Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (fiind și curatorul expoziției Anatomia lui LABO). Experiența sa profesională diversă îl îndeamnă să lucreze și să reflecteze continuu asupra unor noi mecanisme narative.
 


ROEE ROSEN — Artist vizual și regizor, câștigătorul Marelui Premiu BIEFF 2011 și 2014

Roee Rosen

Roee Rosen (n. 1963) este un artist vizual, cineast și scriitor israeliano-american. Instalația sa de pictură și text, Live and Die as Eva Braun (1995-1997), a provocat un scandal încă de la prima sa expoziție, la Israel Museum. Rosen a petrecut ani la rând încercând creându-și un  alter-ego feminin, Justine Frank, pictoriță suprarealistă și artist pornografic evreo-belgian, un proiect care a presupus inventarea întregii sale opere – sub forma unei cărți și a unui scurtmetraj, Two Women and a Man (2005). Filmul a câștigat o mențiune specială chiar de la premiera sa în cadrul Oberhausen ISFF. Cartea Justine Frank, Sweet Sweat (Sternberg Press) s-a numărat printre cele mai bune cărți ale anului 2009 în topul publicației Artforum. În filmul lui Rosen, The Confessions of Roee Rosen (2008), presupusele mărturisiri ale artistului sunt rostite în ebraică de către trei surogați, femei străine care muncesc ilegal, dar care nu înțeleg limba. Lucrearea a avut premiera la Festivalul FIDMarseille, unde a fost distins cu o mențiune specială. Printre filmele lui Rosen se numără și Out (2010), în care o sesiune BDSM se transformă într-un exorcism politic. Out a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția, unde a câștigat premiul Orizzonti pentru cel mai bun mediu-metraj. Filmul a continuat să câștige numeroase premii, inclusiv Premiul pentru Cel mai bun film la BIEFF. Rosen a câștigat același premiu a doua oară, în 2014, pentru filmul său The Buried Alive Videos.  O serie de programe de o importanță majoră i-a fost dedicată creației sale cinematografice, printre acestea numărându-se expoziții la Tate Modern din Londra (2010), Muzeul de Artă Modernă de la Viena (2014), Oberhausen ISFF (2012) și o retrospectivă completă la Festivalul de Film La Roche-sur-yon (2013). Două retrospective au fost inaugurate în 2016: Roee Rosen – A Group Exhibition, la Muzeul din Tel Aviv, și Live and Die as Eva Braun and Other Intimate Stories la Edith Russ House for Media Art, din Oldenburg (Germania). O colecție de texte scurte și scenarii sub același nume urmează să apară în 2016, la editura Sternberg Press.


XANDRA POPESCU — Artistă și co-curatoare a spațiului de proiecte Atelier 35, București

Xandra Popescu

Xandra Popescu lucrează ca scriitoare, artistă și curatoare. Din 2012 coordonează​ împreună cu Larisa Crunțeanu​ activitatea Atelier 35, un​ul dintre cele mai active​ spați​i​ de proiecte​ din București​​, orientat către practici experimentale și cooperare. Împreună au creat programe curatoriale video precum Goodbye Language (inițiat împreună cu Frantisek Zachoval) la Atelier 35, Public Speaking la Atelier 35, Ivan Gallery și District Berlin​, sau ​de performance, precum Ghidul pentru un comportament inacceptabil la Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Ca artistă, lucrează cu sisteme de performance pentru cameră. În Looking for a Perfect Gentleman creează un scenariu de tip couch casting și invită domni bine să dea o probă pentru un rol fictiv, iar în You are Safe with Me lucrează cu angajații unei firme de securitate și pază, fuzionând estetica calendarelor pin-up cu cea a uniformelor. Trăiește și lucrează în București și Berlin.