• Română
  • English
14–20 martie 2016 / Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Universitatea Națională de Muzică / ediția a 6-a

Buffalo Juggalos, filmul despre fanii trupei rapcore Insane Clown Posse, câștigă Marele Premiu BIEFF 2016

    Sunteți aici

    • You are here:
    • Acasă > Buffalo Juggalos, filmul despre fanii trupei rapcore Insane Clown Posse, câștigă Marele Premiu BIEFF 2016
Marele premiu BIEFF 2016, în valoare de 3000 de euro, i-a fost acordat regizorului Scott Cummings, pentru filmul Buffalo Juggalos, prezentat în programul de competiție Urban Rituals.
 
BIEFF 2016 - Buffalo Juggalos, de Scott Cummings

Juriul BIEFF a fost format din profesionişti ai cinema-ului de avangardă: Paolo Bertolin — Membru al comitetului de selecție, Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Ulrich Ziemons — Coordonator de program, Festivalul Internațional de Film de la Berlin – Forum Expanded, Ludovic Chavarot — Membru al comitetului de selecție, Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand – Competiția LABO, Roee Rosen — Artist vizual și regizor, câștigătorul Marelui Premiu BIEFF 2011 și Xandra Popescu — Artistă și co-curatoare a spațiului de proiecte Atelier 35, București. Cei cinci jurați și-au motivat astfel alegerea:
 
„Simplu în aparență, în atitudinea sa punk, filmul acesta este, de fapt, o experiență care scapă oricărei posibile încadrări, în care tablourile vivante devin în același timp dispozitiv narativ, masca și make-up-ul revendică statutul de identități reale, iar repudierea ireverențioasă a convențiilor sociale dă naștere unei puternice senzații de autenticitate. Suntem treptat și inevitabil seduși să devenim parte dintr-o subcultură, fără a-i reduce vreodată importanța sau a o eticheta în vreun fel.” (Juriul BIEFF 2016)
 
Marele Premiu este oferit de Institutul Cultural Român și a fost decernat de domnul Mihály Zoltán Nagy, vicepresedinte ICR. 

BIEFF 2016 - The Reflection of Power, de Mihai Grecu

Premiul pentru cel mai bun regizor român, oferit de Uniunea Cineaștilor din România (în valoare de 1000 de euro), a fost acordat lui Mihai Grecu, pentru The Reflection of Power.
 
„Acest premiu se acordă unui regizor a cărui utilizare consecventă a tehnologiilor 3D continuă să rămână foarte personală. Imaginând un Phenian invadat treptat dar inevitabil de o revărsare neașteptată de ape, filmul reușește să transmită, în egală măsură, absurditatea unui sistem care se sufocă și tragedia pe care o trăiește în fiecare zi poporul nord-coreean.” (Juriul BIEFF 2016)

BIEFF 2016 - I Remember Nothing, de Zia Anger

Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 1500 de euro (oferit de Cinelab România), i-a fost acordat regizoarei Zia Anger, pentru I Remember Nothing.
 
„Într-o dramatică repunere în scenă a celor cinci faze ale unui atac epileptic, acest film înfățișează experiența extra-corporală, indusă sexual, a unui liceence, jucătoare de softball. Cu ritmul său nefiresc, liniștit, dar convingător, folosind mai multe actrițe în rolul principal și texturi sonore pe mai multe niveluri, filmul creează un sentiment exacerbat al artificialității.” (Juriul BIEFF 2016)

BIEFF 2016 - The Park, de Randa Maroufi

Premiul pentru cel mai bun concept vizual, în valoare de 1500 de euro (oferit de Cinelab România), i-a fost acordat lui Randa Maroufi, pentru filmul The Park.
 
„Într-o explorare succintă din punct de vedere stilistic a reprezentării vizuale a sinelui, acest film combină cu măiestrie imagini statice și în mișcare, reale și virtuale, ale tineretului în revoltă, suspendat în mijlocul acțiunii, desfășurat în plan temporal. Prin obiectivul camerei mobile a regizorului, un loc de distracție abandonat din Casablanca devine terenul pentru un joc serios, pentru jocuri violente și pentru pozat ocazional.” (Juriul BIEFF 2016)

BIEFF 2016 - Freud and Friends, de Gabriel Abrantes

Mențiunea specială a juriului BIEFF 2016 a revenit regizorului Gabriel Abrantes, pentru Freud and Friends. Regizorul portughez este unul dintre cele mai promițătoare nume ale cinema-ului portughez contemporan (selecționat cu același film și la Berlinale 2016) și unul dintre autorii prezentați în mod constant în selecția BIEFF.
 
„Amuzantă explorare a unor neliniștitoare teritorii onirice, filmul acesta pune sub semnul întrebării sinele masculin, plasându-l pe regizor însuși în centrul unui proces ludic și provocator de re-inventare și re-asimilare a tropilor cinematografici și TV. Combinând un impresionant savoir-faire cinefil cu mereu surprinzătoare tușe satirice, filmul își invită spectatorul la o incursiune inedită în ceea ce numim Entertainment, atât ca mod de realizare și ca set de referințe care pot stimula plăcerea experienței cinematografice.” (Juriul BIEFF 2016)
 

Awards

Cea de-a 6-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF s-a încheiat duminică, 20 martie, la Cinema Muzeul Țăranului Român, după 7 zile de festival, 3 proiecții sold out, 65 de filme și 4 evenimente speciale.
 
Ceremonia de premiere a fost urmată de premiera românească a celui mai recent film al lui Peter Greenaway – Eisenstein in Guanajuato. Participant în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin, filmul dovedește că Peter Greenaway nu și-a piedut abilitatea de a uimi și de provoca plăceri vinovate publicului la vizionarea filmelor sale. Un experimentalist din ce în ce mai provocator, Greenaway aparține unei categorii rare, cea a regizorilor care reușesc să încânte și să zăpăcească, să provoace și să șocheze, trăsătură prezentă din plin și în ultima sa perioadă de creație.


Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF a avut loc în perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul ȚăranuluiCinema Elvire PopescoUniversitatea Națională de Muzică și CinemaPRO și a fost susţinută de: Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elveției, Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultură, Dacia, TNT, JTI, NouMax, MDV, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul de Muzică Electroacustică al UNMB, Uniunea Cineaștilor din România, Cinelab România, MUBI, Centrul Național al Dansului București, Săptămâna Sunetului, Journey Pub, Control Club, Lente & cafea, Lara Zankoul Photography; bilete prin Eventbook.
 
Parteneri media: TVR, HotNews, Radio România Cultural, Radio Tanănana, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, CinemaRx, LiterNet, The Romania Journal, Societatesicultura.ro, Revista Arta, The Institute, VICE, Think Outside the Box, SUB25.ro, Decât o Revistă, Psychologies.ro, Graphic Front, Revista Arte & Meserii, Café Gradiva, PoliticALL, Igloo, Ziarul Metropolis, B365, Cinefan, All about Romanian Cinema, IQads, Cărturești, Cooperativa Urbană, Urban.ro, PostModern, TeenPress, PLIC – o revistă, @FILM, Movienews.ro, Acoperișul de sticlă.