• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

Board

    Sunteți aici

    • You are here:
    • Acasă > Festival > Board

PETER GREENAWAY  Președinte onorific

Peter Greenaway

Nume emblematic în cinematografia contemporană de avant-gardă, Peter Greenaway este unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului. Influenţate de studiile sale de pictură, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie şi filosofie, filmele lui Peter Greenaway traversează adesea teritorii neexplorate, respingând structurile narative convenţionale în favoarea unui univers vizual fascinant, testând limitele şi canoanele limbajului cinematografic. Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia şi Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 13 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, plus expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă. Primul său lungmetraj narativ, The Draughtsman's Contract, finalizat în 1982, a fost excelent primit de critică şi l-a consacrat pe plan internaţional ca un cineast original. Reputaţia i-a fost consolidată de următoarele sale filme, cum ar fi The Cook, the Thief, his Wife, and her Lover, The Pillow Book şi The Tulse Luper Suitcases.


COPEL MOSCU  Directorul festivalului

Copel Moscu

Născut în 1953, Copel Moscu a absolvit Institutul Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1978, şi ulterior a lucrat la Studioul de Film Documentar Sahia. Unul dintre autorii marcanţi ai Noului Val în Documentarul Românesc din anii '80 (împreună cu Ovidiu Bose Paştină, Tereza Barta, Laurenţiu Damian, Sabina Pop), a fost un deschizător de drumuri în provocarea limitelor limbajului cinematografic în filme subversive, controversate, care ascundeau, în spatele experimentului îndrăzneţ la nivel de concept şi formă, o critică energică a regimului comunist - filme interzise de cenzura perioadei. Copel Moscu a creat peste 50 de filme de scurt şi lung metraj (Şcoală serală, Pe malul Ozanei, Şcoala mea iubită, Epoca de bronz, Va veni o zi, Am ales libertatea) în calitate de regizor şi scenarist, pentru care a obţinut peste 25 de premii internaţionale şi naţionale. În prezent, predă regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi artă video la Universitatea de Arte Bucureşti (UNARTE) şi oferă consultanță artistică pentru televiziune şi cinema. În anul 2010, consecvent cu viziunea sa liberală, inovatoare şi cu devotamentul său pedagogic, şi-a asumat provocarea de a oferi publicului românesc, în special studenţilor de la film şi arte vizuale, primul Festival de Film Experimental din România: BIEFF.


ADINA PINTILIE  Director artistic

Adina Pintilie

Adina Pintilie - regizor și scenarist din România - a absolvit recent Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, secţia Regie Film. La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele sale sunt un fenomen aparte în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare îndrăzneaţă în limbajul cinematografic şi explorare fără compromis a psihologiei umane. În anul 2007, documentarul său Nu te supăra, dar... - produs de Aristoteles Workshop, cu sprijinul ARTE France şi TVR, a avut premiera mondială la Locarno - Competiţia Cineaşti ai Prezentului, a fost inclus în selecţia IDFA 2007 - Best of Fests, a obţinut Premiul Golden Dove pentru cel mai bun documentar la DOK Leipzig 2007 şi a fost selecţionat / premiat la 50 festivaluri internaţionale, cum ar fi: Thessaloniki, Montpellier, Trieste, Namur, Munchen, Moscova, Sarajevo, IndieLisboa, Varşovia, Krakovia etc. Cel mai recent mediu-metraj al său, Oxygen, a fost proiectat în competiţia oficială a Festivalului Internațional de Film Rotterdam 2010, în Buenos Aires BAFICI, Montpellier, Thessaloniki, Varşovia, Bilbao, Tampere etc. În 2008 a co-regoizat Balastiera #186 cu George Chiper, scurtmetraj selecţionat la Locarno 2008, Secţiunea Scurt-metraje de Autor, și a câstigat Premiul Runner-Up la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi Menţiunea Specială a Festivalului Internaţional de Film de la Trieste. Cel mai recent scurtmetraj al său, Jurnal #2, a câștigat Premiul ZONTA pentru cel mai bun regizor femeie la Festivalul Internațional de Scurtmetraj Oberhausen 2013.


DAN ANGELESCU  Manager festival

Dan Angelescu

Dan Angelescu este manager de festival și curator asociat pentru BIEFF – Festivalul Internațional de Film Experimental București. A absolvit un masterat de Studii Comparate de Artă și Media la Vrije University Amsterdam, cu o disertație despre cum se auto-reprezintă festivalurile de film în diverse medii. Interesat în primul rând de lucrul cu imaginea în mișcare, Dan a fost coordonator de proiecte la Centrul de Introspecție Vizuală și redactor colaborator la Film Menu între 2010 și 2012. Începând cu anul 2010, el colaborează și cu alte festivaluri de film din România – TIFF, One World, Les Films De Cannes à Bucarest, Cinepolitica – în multiple departamente. În 2011 a fost unul dintre inițiatorii colectivului curatorial AAA+, care a organizat dezbateri și proiecții de artă video. A colaborat la mai multe proiecte cu Kunstverein Amsterdam, Centrul Ceh din București, Noaptea Albă a Galeriilor și Outernational Days. În ianuarie 2016, a fost membru al Juriului Competiției Internaționale de Scurtmetraj la cea de-a 29-a ediție a festivalului Stuttgarter Filmwinter – Festival for Expanded Media.