• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

Concept

    Sunteți aici

    • You are here:
    • Acasă > Festival > Concept
Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naționale de Arte București, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al Centrului Național al CinematografieiFESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE  FILM EXPERIMENTAL BUCUREŞTI BIEFF are ca principal centru de interes experimentul în cinema şi artă vizuală.

BIEFF este primul eveniment din România destinat filmului de avangardă și artei vizuale, o inițiativă necomercială cu orientare educațională, care are ca scop promovarea creaţiilor inovatoare și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

Convingerea noastră este că BIEFF e un eveniment absolut necesar, mai cu seamă pentru România, al cărei cinema s-a făcut remarcat în ultimii ani prin voci puternice precum cele ale lui Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Radu Jude şi alţii, care au excelat însă mai ales în zona ficţiunii narative realiste. Pe acest teren fertil, BIEFF vine în mod natural ca o reacţie complementară, având ca scop principal extinderea ariei de percepţie către un spaţiu artistic complet nou, atât pentru publicul larg cât şi pentru cel specializat, în particular pentru studenţii facultăţilor de film şi de arte vizuale. 

Aşadar, vă propunem filme care sunt adevărate lecţii de cinema, producţii emblematice, revelatoare în privinţa posibilităţilor nelimitate ale limbajului cinematografic, a căilor de a transcende orice graniţă dintre filmul de ficţiune, documentar şi artele vizuale, în privinţa negării limitelor şi canoanelor la toate nivelurile, de la concept, structură, ritm, până la construcţia fiecărui cadru.

BIEFF este de asemenea primul eveniment din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind vizibilitate unor artişti proeminenţi prin poziţia lor inovatoare, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema. O facem din convingerea că această zonă de graniţă e un teritoriu extrem de fertil din punct de vedere creativ, din care au provenit de-a lungul anilor voci artistice unice precum Peter Greenaway, David Lynch, Derek Jarman, Andy Warhol, Stan Brakhage etc. 

BIEFF prezintă, pe de-o parte, COMPETIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE SCURTMETRAJ EXPERIMENTAL, care aduce în premieră în România câteva dintre cele mai provocatoare şi inovative experimente vizuale ale ultimilor ani, filme premiate şi proiectate în festivaluri, muzee şi galerii de artă prestigioase din întreaga lume, precum Cannes, Berlin, Veneţia, Rotterdam, Oberhausen, Toronto, Centre Pompidou etc.

De asemenea, BIEFF este onorat să aibă ca parteneri câteva dintre cele mai importante festivaluri şi instituţii din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale, recunoscute în întreaga lume pentru sprijinul constant acordat creaţiei radical inovatoare: QUINZAINE DES RÉALISATEURS  Cannes Film Festival, BERLINALE Forum Expanded  Berlin International Film Festival, ARSENAL – Institute for Film and Video Art Berlin, International Film Festival ROTTERDAM, Le FRESNOY – Studio National des Arts Contemporains, CINEDANS  Dance on Screen Festival Amsterdam, SIXPACKFILM Austria și EYE Film Institute Netherlands, fiecare prezentând o selecţie de filme inovatoare multipremiate din programele lor din ultimii ani.

În egală măsură, BIEFF este onorat de prezenţa în Juriul Competiţiei internaţionale a unor profesionişti de cinema de prestigiu: ANGELIKA RAMLOW  Reprezentant BERLINALE Forum Expanded și ARSENAL Institute For Film and Video Art Berlin; PAOLO MORETTI  Membru al Comitetului de selecție, Festival of Documentary Film FIDMarseille; CĂLIN DAN  artist vizual și Director al Muzeului Național de Artă Contemporană București MNAC București. 

De asemenea, BIEFF a demarat în 2010 o colaborare de mare succes cu unul dintre cei mai importanţi cineaşti experimentali contemporani, PETER GREENAWAY. În 2010, acesta a deschis BIEFF cu un Masterclass impresionant, adresat cu precădere publicului nostru ţintă, format din studenţii şi profesioniştii din cinema şi arte vizuale. În 2011, a revenit în deschiderea festivalului cu originala sa creaţie LIVE CINEMA VJ PERFORMANCE LUPERCYCLOPEDIA, un experiment audio-vizual profund inovator, care pune în discuţie limitele limbajului filmic şi oferă spectatorului o experienţă cinematică inedită. LUPERCYCLOPEDIA s-a bucurat de un imens succes în toată lumea.

Începând din 2012, PETER GREENAWAY devine PREŞEDINTELE ONORIFIC al Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF, alăturându-ni-se cu generozitate în demersul nostru educaţional. Nume emblematic în cinematografia contemporană de avangardă, GREENAWAY este unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului. Influenţate de studiile sale de pictură, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie şi filosofie, filmele lui GREENAWAY traversează adesea teritorii neexplorate, respingând structurile narative convenţionale în favoarea unui univers vizual fascinant, testând limitele şi canoanele limbajului cinematografic. Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia şi Berlin, GREENAWAY este autorul unei opere impresionante: 13 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, plus expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă.

Ca urmare a succesului edițiilor anterioare, BIEFF dedică din nou evenimentele de deschidere şi închidere ale ediţiei din 2017 celor mai recente creaţii semnate de maeştri ai cinema-ului contemporan. În 2010, BIEFF a prezentat pentru prima oară în România ultimul titlu al maestrului filmului experimental Jan Švankmajer, imediat după premiera acestuia la Festivalul de la Veneţia. În 2011, BIEFF a oferit publicului cinefil premiera românească a celei mai recente creaţii semnate de Aleksandr Sokurov, impresionantul său FAUST, câştigător al Leului de Aur la Veneţia 2011. În 2012, BIEFF a prezentat în premieră în România cea mai recentă bijuterie cinematografică a maestrului Greenaway, GOLTZIUS AND THE PELICAN COMPANY, iar filmul de deschidere al ediției din 2013 a fost cel mai recent lungmetraj al lui Terry Gilliam, THE ZERO THEOREM. În 2016, BIEFF s-a deschis cu câștigătorul Leului de Aur din acel an, A PIGEON SAT ON A BRANCH REFLECTING ON EXISTENCE, de Roy Andersson, și s-a închis cu fascinantul documentar hibrid IN THE BASEMENT, de Ulrich Seidl. Ediția din 2016 a festivalului s-a deschis cu sofisticatul și captivantul film al lui Aleksandr Sokurov, FRANCOFONIA, iar pentru gala de închidere, Peter Greenaway a revenit la BIEFF cu surprinzătorul și provocatorul său film EISENSTEIN IN GUANAJUATO.

Copel Moscu, Directorul Festivalului
Adina Pintilie, Director Artistic