• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

A BRIEF HISTORY OF PRINCESS X

Regie: 
GABRIEL ABRANTES
7'
Cinema Muzeul Țăranului - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 18:00
Cinema Muzeul Țăranului - Sâmbătă, 1 Aprilie, 2017 - 16:30
Scenariu: 
Gabriel Abrantes
Distribuție: 
Filipe Vargas, Francisco Cipriano, Joanna Barrios
Imagine: 
Jorge Quintela
Montaj: 
Margarida Lucas
Sunet: 
Carlos Abreu
Producător: 
Gabriel Abrantes, Justin Taurand, Benjamin Cook
Producție: 
Hermaphrodite Films, Les Films du Bélier, LUX/ICO
Premieră românească
Cu susținerea

Era de așteptat ca eternul provocator Gabriel Abrantes să creeze o ireverențioasă poveste falică despre sculptura lui Brâncuși numită Principesa X. Exact asta este A Brief History of Princess X: o cronică episodică sumară a celebrei lucrări de (infamă) notorietate a sculptorului și a firelor narative încărcate de erotism care fac legătura între conceperea lucrării în atelierul lui Brâncuși, cea care i-a fost model (Principesa Marie Bonaparte), studiile ei revoluționare în materie de sexualitate feminină și, în fine, plasarea - și impactul - sculpturii în spațiul muzeal. Dacă e adevărat că cinema-ul funcționează ca o pânză pe care ne proiectăm dorințele, atunci abstinența pe care o simțim în umorul subversiv juvenil specific lui Abrantes e un omagiu emoționant și plin de respect adus fragilității umane ce se ascunde sub masca curajoasă a artei. (Andrei Tănăsescu, BIEFF 2017)
Regizor: 

Gabriel Abrantes

Gabriel Abrantes este născut în 1984 în SUA. A studiat la The Cooper Union for the Advancement of Science and Art, la L’Ecole Nationale des Beaux-Arts (Paris) și la Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains. A regizat 18 filme în ultimii 8 ani, de multe ori plasându-și provocatoarele narațiuni în diverse contexte cum ar fi Sri Lanka, Haiti, Angola, Brazilia, Argentina, Franța și Portugalia. Filmele sale au avut premiera internațională la prestigioase festivaluri de film precum Locarno Film Festival, La Biennale di Venezia, Berlinale, Toronto International Film Festival precum și în muzee cum ar fi MIT List Center in Boston, Palais de Tokyo și MAMVP în Paris, Kunst-Werke în Berlin sau Serralves în Porto. Filmele au fost distinse cu premii: A History of Mutual Respect (co-regizat cu Daniel Schmidt) a primit Pardino d’Oro pentru cel mai bun film la Locarno 2010 și Taprobana a fost nominalizat la EFA și la Berlinală în 2014. Trăiește și lucrează în Lisabona și Geneva. 

Festivaluri, premii: 
  • Best Portugese Director - Curtas Vila do Conde International Film Festival 2016
  • Toronto International Film Festival
  • New York Film Festival
  • Locarno International Film Festival
  • Milano Film Festival
  • Curtocircuito Santiago de Compostela Short Film Festival
  • Uppsala International Short Film Festival
Comentariu curatorial:
A Brief History of Princess X analizează în egală măsură atât percepția asupra sculpturii, cât și istoria și frumusețea ei. În mod similar, spectatorul lui Abrantes trebuie să se concentreze atât pe ceea ce poate fi fascinant în povestea care i se spune, precum și asupra a ceea ce este frumos din punct de vedere formal în lucrare și asupra felului în care Abrantes o percepe: ca pe ceva generalizabil din punct de vedere al formei, dar care nu trebuie subestimată doar pentru ca a fost greșit interpretată de-a lungul secolelor. Un copil imatur care pretinde că Prințesa X este penisul lui nu poate schimba istoria sculpturii, istoria lui Brâncuși sau firul narativ al filmului. Dar filmul da, filmul ar putea poate să trezească ceva, ar putea trezi la viață schimbul dintre semnificant și semnificat în contextul sculpturii și, o dată cu acesta, în contextul filmului. Iar acest film o face în doar șapte minute, cu un umor unic și infailibil. (Nicola Settis, Cinelapsus)