• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

«[...] CRAVING FOR NARRATIVE»

Regie: 
MAX GRAU
24'
Cinema Muzeul Țăranului - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 18:00
Cinema Muzeul Țăranului - Sâmbătă, 1 Aprilie, 2017 - 16:30
Scenariu: 
Max Grau
Montaj: 
Max Grau
Sunet: 
Max Grau
Premieră bucureșteană
Cu susținerea

Ce au în comun John Travolta, Olivia Newton John, Karl Marx, Jean Baudrillard, American Apparel și Bob Dylan? Cu toții sunt semnificanți culturali în căutarea unei narațiuni comune în contagiosul eseu cinematografic al lui Max Grau. Prinzând spectatorul într-un groove implacabil, Grau izolează un motiv muzicalo-narativ din Grease, filmul din anii 1970, pe care îl repetă ad infinitum, deschizând o discuție francă despre infiltrarea culturii pop în conștiința colectivă. Odată plantată sămânța culturală din «[...] craving for narrative», ne învârtim prin rizomului gândirii lui Grau, făcând ocoluri la fiecare punct de referință (fie el personal, politic, social sau cultural) și înțelegând tendințele noastre individuale de consum cultural, asimilare și regurgitare. Odată expulzați din eterna reîntoarcere a lui Grau, nimic din ceea ce vedem, citim sau auzim nu va mai fi la fel. (Andrei Tănăsescu, BIEFF 2017)
Regizor: 

Max Grau

Max Grau (*1988) lucrează cu film, text, performance, fotografie și muzică. Lucrările sale se concentrează pe relația dintre sine și social și studiul formelor contemporane de comunicare. A studiat Arte Frumoase la Saarbrücken, Berlin și Los Angeles. Pe lângă lucrările personale, este interesat de colaborări bazate pe prietenie. Lucrările sale au fost expuse internațional în galerii și festivaluri de film. Trăiește și lucrează la Berlin.

Contact: 
post[at]max-grau[dot]de
Festivaluri, premii: 
  • Special Jury Mention, German Competition - Hamburg International Short Film Festival 2016
  • Videorama Award - Timishort Film Festival
  • Uppsala International Short Film Festival
  • IndieLisboa
  • WNDX Festival of Moving Image Winnipeg
  • Shnit International Shortfilmfestival Basel
  • Winterthur International Short Film Festival
  • Short Wave Festival, Poznan 2015
Statement-ul regizorului:
Lucrarea se bazează aproape exclusiv pe found footage. Pe lânga vizualul acesta, există o narațiune bazată pe text, care apare în partea de jos ecranului, în spațiul destinat de obicei subtitlurilor. Narațiunea... are un început și un sfârșit. Clipul din Grease merge în loop pe întreaga durată a lucrării. Cele două ipostaze ale temporalității - liniaritatea și loop-ul - reprezintă punctul principal de interes. Materialul este asamblat într-un non-spațiu digital alb... Un clip ca alte trilioane de pe YouTube. Fiecare încărcat de către cineva din varii motive... Apoi mai este problema seducției... Pentru că filmul încearcă să explice seducția, este important să meargă fără întrerupere. Nu complet dezmembrat, ci doar temperat un pic. Ca să ai șansa să reacționezi la el și altfel decât vrea filmul s-o faci. Textul animat din partea de jos a ecranului încearcă să găsească o explicație pentru asta. Animația imită derularea cuvintelor în timp, alternând tempo-ul pentru a da sentimentul că vorbește o persoană reală. M-am gândit că este necesar ca naratorul să fie și să nu fie prezent, în același timp... O prezență absentă... Dar revenind, ce vid poate exista când John Travolta cântă I got chills...? (Max Grau)