• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

ENDLESS POETRY

Regie: 
ALEJANDRO JODOROWSKY
128'
Cinema Muzeul Țăranului - Marţi, 28 Martie, 2017 - 20:00
Cinema Elvire Popesco - Vineri, 31 Martie, 2017 - 17:30
Cinema Elvire Popesco - Duminică, 2 Aprilie, 2017 - 13:00
Scenariu: 
Alejandro Jodorowsky
Distribuție: 
Adan Jodorowsky, Pamela Flores, Brontis Jodorowsky
Imagine: 
Christopher Doyle
Montaj: 
Maryline Monthieux
Sunet: 
Sandy Notarianni, Guadalupe Cassis
Coloană sonoră: 
Adan Jodorowsky
Producător: 
Xavier Guerrero Yamamota, Alejandro Jodorowsky, Moises Cosio, Abbas Nokhasteh, Takashi Asai
Producție: 
Satori Films, Le Soleil Films, Le Pacte
Premieră românească
Cu susținerea

Al doilea din ciclul de filme autobiografice pe care și le propune autorul (primul fiind The Dance of Reality, proiectat la BIEFF 2014 în cadrul programului special Focus Jodorowsky), Endless Poetry înfățișează un Alejandro Jodorowsky aflat la începutul vârstei adulte, în atmosfera eclectică a capitalei chiliene Santiago a anilor 1940-50. Este momentul în care se hotărăște să se facă poet, iar destinul îl aduce în compania boemei artistice a vremii: Enrique Lihn, Stella Diaz Varín, Nicanor Parra și mulți alți artiști tineri și promițători, necunoscuți pe atunci, care aveau să devină titani ai literaturii latino-americane. Endless Poetry este o poveste a experimentării poetice; povestea unor tineri cu totul speciali, care au trăit așa cum puțini au avut curajul s-o facă înaintea lor: cu senzualitate, autenticitate, nebunie și deplină libertate.
 
„Trecut bine de 80 de ani, Jodorowsky reușește să se re-inventeze în modul cel mai spectaculos și mai cel mai improbabil. Endless Poetry dă dovadă de un șarm și de o sensibilitate copleșitoare. Este cel mai accesibil film pe care regizorul l-a făcut până acum, și, probabil, cel mai bun.” (Owen Gleiberman, Variety)
 
„Regizor de filme-cult și guru al psiho-magiei, Alejandro Jodorowsky se ridică la nivelul așteptărilor stârnite de propria sa reputație, realizând, cu Endless Poetry, un film care trece de la suprarealism la acțiune, fără a devia de la firul narativ central, un film la care vor rezona atât cei nefamiliarizați cu simbolismul, cât și cei obișnuiți cu structurile și personajele bizare pe care artistul le crează.” (Fabien Lemercier, Cineuropa)
 
Alejandro Jodorowsky a găsit o nouă impresionantă sursă de energie la vârsta de peste 80 de ani, realizând această fermecătoare trilogie autobiografică, la fel de halucinantă precum un vis indus de narcoticul laudanum. (Peter Bradshaw, The Guardian)
Regizor: 

Alejandro Jodorowsky

De origine chiliano-franceză, Alejandro Jodorowsky (n. 1929) este regizor de film și teatru, dramaturg, actor, poet, producător, compozitor, muzician, creator de benzi desenate și guru spiritual. Cunoscut pentru filmele sale avangardiste, este venerat ca autor de filme-cult pentru operele sale încărcate de imagini suprarealiste violente și o mixtură hibridă de misticism și provocare religioasă. Jodorowsky combină elemente de psihologie, misticism, simbolism, politică, printre altele, creând astfel viziuni cinematografice memorabile și stranii. Printre filmele sale cele mai cunoscute se numără capodoperele The Holy Mountain (1973), El Topo (1970) și Santa Sangre (1989). Cel mai recent film al său, Endless Poetry (2016), este continuarea lui The Dance of Reality (2013). Cele două filme crează o imagine autobiografică a artistului multilateral care este Alejandro Jodorowsky.
Festivaluri, premii: 
  • Quinzaine des Réalisateurs, Cannes Film Festival 2016
  • Locarno International Film Festival 2016
  • Nomination - Best International Film, Munich Film Festival 2016
  • Jerusalem Film Festival 2016
  • Helsinki International Film Festival 2016
  • Festival International de Cinema de Morelia, Mexico 2016
  • Mostra - São Paulo International Film Festival 2016
Statement-ul regizorului:
Nu încerc să te hipnotizez, să te fac să crezi că ceea ce vezi este realitatea. Îți arăt un film și încerc să-ți reamintesc mereu lucrul ăsta. De aceea i-am folosit pe acei ninja, acele siluete îmbrăcate în negru, care mișcă obiecte atunci când personajele au nevoie ca ele să fie mișcate, ca în teatrul Kabuki. Există o expresie care spune: Îți vând o pisică atunci când îmi ceri un iepure. Acesta e un fals realism. Nu suport pictura hiperrealistă, o imitație proastă a fotografiei. Când te afli în fața unui tablou adevărat, resimți o anumită plăcere pentru că știi că te afli în fața unui tablou. În cazul filmului, există acea plăcere pe care ți-o provoacă faptul că știi că ceea ce vezi este un film, un film adevărat, cu o estetică proprie și specifică. Nu vreau să mă complac în a urmări actori care vorbesc în fața unei camere de filmat, cum este cazul atâtor filme care nu sunt altceva decât un teatru care se vrea înlocuitor al  realității. În niciun caz! Pentru mine, cinema-ul este Artă: este frenezia filmării, nebunia culorilor și nu flecăreala actorilor. (Alejandro Jodorowsky)