• Română
 • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

FOYER

Regie: 
ISMAÏL BAHRI
31'
Cinema Muzeul Țăranului - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 18:00
Cinema Muzeul Țăranului - Sâmbătă, 1 Aprilie, 2017 - 16:30
Scenariu: 
Ismaïl Bahri
Imagine: 
Ismaïl Bahri
Montaj: 
Ismaïl Bahri
Sunet: 
Thierry Bertomeu
Producător: 
Olivier Marboeuf
Producție: 
Spectre Productions & La Fabrique Phantom
Premieră românească
Cu Foyer, arta iese în stradă. Ismaïl Bahri se plimbă cu camera de filmat prin Tunis, înregistrând orașul și pe locuitorii săi. Elementul subversiv din acest travelogue artistic e generat de bucata de hârtie albă care obturează obiectivul camerei, creând ca efect o reprezentare neașteptată a realității, ce se schimbă ca nuanță și ton în funcție de capriciile vântului. Cortina-barieră a lui Bahri invită la un nou discurs despre moduri de a privi, propunând de fapt o reinterpretare a parabolei Peșterii lui Platon, în care ecranul devine agora pentru idei și opinii, iar totul, de la artă la economie și politică, devine subiect de dezbatere. Simplitatea înseamnă frumusețe, iar în cazul filmului Foter înseamnă și poezie, căci ce poate fi mai mai intens decât să-ți vezi pe ecran lumea comprimată în forma sa cea mai pură, în timp ce valuri de lumină se întrepătrund pe pânza albă pentru a da naștere unei reprezentări abstracte și totuși atât de familiare a realității? (Andrei Tănăsescu, BIEFF 2017)
Regizor: 

Ismail Bahri

Ismaïl Bahri a studiat arta la Paris și în Tunis, orașul său natal. Lucrările sale încorporează multiple referințe culturale și estetice, dezvoltând experimente vizuale ce sunt în același timp sensibile și precise. Rezultatele acestor experimente iau diverse forme - desene, video, fotografii, instalații și hibrizi între aceste forme. Materialele de bază folosite în aceste lucrări sunt manipulate și în cele din urmă transformate, de multe ori prin gesturi de inspirație mecanică și prin proceduri care au legătură într-un fel sau altul, cu cinematografia sau fotografia. Filmografia sa include Orientations (2012), Film (2012), Ligne (2011), Attraction (2011), Dénouement (2011), Orientations (2010). Ismaïl Bahri trăiește și lucrează la Paris, Lyon și Tunis. 

Contact: 
ismail.bahri[at]yahoo[dot]fr
Festivaluri, premii: 
 • Toronto International Film Festival - Wavelengths
 • International Film Festival Rotterdam
 • FIDMarseille
 • Kassel Dokfest, Germany
 • New York Film Festival
 • FILMADRID Festival Internacional de Cine, Madrid 2017
 • Jeonju International Film Festival, South Korea
 • Courtisane Festival, Film and Media Art, Belgium
 • Transcinema Festival of Non-Fiction, Lima 2016
 • Les Rencontres du Cinéma Arabe, Marseille
Statement-ul regizorului:
Foyer este rezultatul unor experimente pe care le-am făcut filmând cu o coală de hârtie fixată în fața camerei, la câțiva centimetri distanță față de obiectiv. Intenția din spatele experimentului, foarte simplă la început, a fost să ies cu camera pe străzile Tunisului și să observ cum acest element de separație se modifică în funcție de lumina din jur, vibrează la mișcările de aer, se întunecă la trecerea unui nor sau atunci când o persoană sau un obiect se apropie prea mult... Experimentul s-a transformat atunci când trecătorii, atrași de dispozitiv, au început să mă oprească pentru a-mi pune întrebări. Atunci am înțeles că aceste voci umplu coala albă cu conținut poetic și politic, pe cât de subtil pe atât de neașteptat. Filmul a apărut cumva în același mod în care lumina imprimă imaginile pe pelicula: sub influența progresivă a întâmplărilor și a mediului în care a fost filmat. (Ismaïl Bahri)