• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

I MADE YOU, I KILL YOU

Regie: 
ALEXANDRU PETRU BĂDELIȚĂ
14'
Cinema Muzeul Țăranului - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 20:30
Cinema Muzeul Țăranului - Joi, 30 Martie, 2017 - 18:00
Scenariu: 
Alexandru Petru Bădeliță
Distribuție: 
Drehluță Ecaterina, Covasa Petru, Sandu Frătăuțeanu
Imagine: 
Alexandru Petru Bădeliță
Montaj: 
Alexandru Petru Bădeliță
Sunet: 
Alexandru Petru Bădeliţă, Martin Delzescaux
Animație: 
Alexandru Petru Bădeliță
Producător: 
Alexandru Petru Bădeliță
Producție: 
Le Fresnoy
Premieră românească
Cu susținerea

Într-un exercițiu de auto-exorcizare, Alexandru Petru Bădeliță face cronica tulburătoare a copilăriei sale traumatizante, într-o complexă compoziție cinematografică cu multiple straturi narative și tehnici artistice. I Made You, I Kill You (Eu te-am făcut, eu te omor) exprimă textual puterea de viață și de moarte pe care un paterfamilias o are asupra familiei sale, și funcționează perfect ca motto al societății patriarhale ce guvernează viața din satul natal al autorului. Colaje cu fotografii de familie și desene din copilărie sunt mixate cu secvențe de animație și elemente suprarealiste într-un întreg cinematografic captivant. Succesiunea de narațiuni din off completează tabloul sumbru al unei copilării trăite într-un mediu familial toxic. Din narațiunea tatălui răzbat, ca un ecou, aceleași relatări despre bătăi și abuzuri, suferite de el însuși, copil fiind. Realizăm astfel că, de fapt, nu e un monstru; pur și simplu nu cunoaște un alt fel de viață. I Made You, I Kill You spune, fără compromisuri, o poveste dureroasă despre o lume în care asemenea experiențe nu sunt o excepție, ci un mod de viață. (Adina Marin, BIEFF 2017)
Regizor: 

Alexandru Petru Bădeliță

Prezență apreciată la BIEFF încă de la începuturile carierei sale artistice, Alexandru Petru Bădeliță (n. 1989 în România) a obținut titlul de master în montaj la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București. În prezent studiază le prestigiosul Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains din Franța. Face filme de ficțiune, documentare, filme de animație și filme experimentale, pentru care semnează scenariul, regia, imaginea și montajul video și de sunet. Multe dintre filmele sale au fost prezentate și premiate la festivaluri internaționale. Din filmografia sa fac parte Traveling on One Leg (2015), The Sum Of Little Dreams (2014), Autism (2013), Voices In The Dark (2013), Image Fisherman (2013), Bellow (2013), VLOG 13 (2011), Mother Rome (2010).

Contact: 
alexandru.bade[at]gmail[dot]com
Festivaluri, premii: 
  • International Documentary Film IDFA Amsterdam 2016
  • Official Selection - Clermont-Ferrand International Short Film Festival 2017
  • Tampere Film Festival International Competition 2017
  • Grand Prize for Short Film - RISC Marseille 2016
  • FIPA - Festival International de Programmes Audiovisuels - Biarritz, France 2017
  • Poitier Film Festival 2016
Statement-ul regizorului:
Pentru mine, acest film a fost ceva necesar, ceva ce trebuia făcut în acest moment al vieții mele. Întotdeauna mi-a fost rușine să vorbesc despre copilăria mea și îmi dau seama că asta mi-a adus multă tristețe. Când eram mic, visam că un star din filmele americane va veni într-o zi să mă salveze din iadul în care trăiam. Sunt convins că nu sunt singurul care a avut un asemenea vis. În cazul meu, creația artistică, filmul, sunt calea pe care am găsit-o de a-mi confrunta trauma. Am făcut acest film și pentru cei care nu au curajul să vorbească despre abuzurile suferite în copilărie. (Alexandru Petru Bădeliță)