• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

I WAS A WINNER

Regie: 
JONAS ODELL
14'
Cinema Muzeul Țăranului - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 20:30
Cinema Muzeul Țăranului - Joi, 30 Martie, 2017 - 18:00
Scenariu: 
Jonas Odell & Richard Dinter
Sunet: 
Frippe Jonsäter
Animație: 
Niklas Lundgren
Producător: 
Johan Edström
Producție: 
Apparat Filmproduktion AB
Premieră românească
Cu susținerea

Atunci când familia nu reușește să satisfacă nevoi psihologice esențiale, jocurile pe calculator oferă - chiar dacă doar într-o formă virtuală - recompense, un sentiment de libertate și posibilitatea de a relaționa cu indivizi care împărtășesc aceeași pasiune. Să evadezi din când în când într-o lume paralelă, sub înfățișarea unui erou puternic, curajos și sigur pe sine, poate fi reconfortant. Refuzul întoarcerii în realitate creează însă o dependență distructivă. Jonas Odell urmărește în I Was a Winner istoriile personale ale câtorva dependenți de jocuri pe calculator. Înfățișate ca avataruri, personajele cutreieră prin peisajul virtual al jocului și spun povești incomfortabile despre experiențele lor în teritoriul ambiguu dintre lumea reală și cea iluzorie și despre dificultatea de a evada din virtual atunci când lumea jocurilor depășește granița divertismentului. Afară așteaptă lumea reală, cu toate imperfecțiunile ei; trebuie doar să ai puterea să log out. (Adina Marin, BIEFF 2017)
Regizor: 

Jonas Odell

Specialitatea lui Jonas Odell sunt filmele care îmbină live action-ul cu diverse tehnici de animație mixed media. Este autor și co-autor de scenarii și a scris muzica pentru mai multe producții. Scurtmetrajele sale recente explorează combinarea creativă a elementelor de documentar, ficțiune și animație. Jonas Odell a câștigat Ursul de Aur, pentru scurtmetrajul Never Like Tthe First Time! la Berlin International Film Festival in 2006. 

Contact: 
jonas.odell1[at]gmail[dot]com
Festivaluri, premii: 
  • International Short Film Festival Clermont-Ferrand 2017
  • Tribeca Film Festival 2016
  • Göteborg Film Festival 2016
  • Pravo Ljudski Film Festival 2016
  • DocPoint – Helsinki 2016
  • Uppsala International Short Film Festival 2016
  • Palm Springs International Film Festival 2016
  • DokuFest 2016
  • Animateka 2016
Statement-ul regizorului:
Ideea filmului a plecat din două direcții. În primul rând, mi-am amintit cum, cu ani în urmă, în locul unde lucram exista o consolă Playstation. Era ceva obișnuit ca oamenii să intre din când în când să se joace, iar apoi să se întoarcă la lucru. Cel mai des jucau Grand Theft Auto, în care protagonistul e un individ foarte agresiv care îi aruncă pe șoferi din mașini și demarează în trombă. Ori de câte ori un jucător pleca din joc, personajul acesta, pană acum atât de sigur pe sine, rămânea deodadată pe loc, pierdut, cu capul atârnând, mișcându-se fără rost, câțiva pași înainte și înapoi. Imaginea aceea m-a impresionat - eroul de obicei plin de sine având dintr-o dată un aer complet pierdut... Cealaltă direcție a fost dată de lecturile mele pe tema dependenței de jocuri video. Am fost surprins să constat că, în ciuda nenumăratelor articole publicate pe această temă, nu ai niciodată ocazia să asculți poveștile celor care suferă de această dependență. (Jonas Odell intervievat la International Short Film Festival Clermont-Ferrand 2017)