• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

OVER

Regie: 
JÖRN THRELFALL
14'
Cinema Elvire Popesco - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 21:00
Cinema Muzeul Țăranului - Vineri, 31 Martie, 2017 - 21:00
Imagine: 
Richard Mott
Montaj: 
Amanda James
Sunet: 
Lennert Busch
Coloană sonoră: 
Lennert Busch
Producător: 
Jeremy Bannister, Jörn Threlfall
Producție: 
Lenaray Films LTD
Implicându-și publicul într-un joc al atenției si răbdării, Over adoptă o formă simplă, dar de impact de a privi poveștile celor ce caută în Europa un tărâm promis al salvării. Nominalizat la premiile BAFTA, la cele ale Academiei Europene de Film și inspirat din fapte reale, scurtmetrajul alternează cadre largi, fixe, cu planuri detaliu filmate din mână pentru a implica activ spectatorii în descifrarea și re-constituirea unei morți misterioase povestite în ordine cronologică inversă. Însă înțelegerea succesiunii de evenimente nu oferă nimic din confortul rezolvării unui puzzle. În schimb, finalul șocant, aproape suprarealist, ne lasă cu întrebarea, „cum a putut să se întample una ca asta?!”, prea consternați pentru a îndrăzni să dăm un răspuns. (Diana Mereoiu, BIEFF 2017)
Regizor: 

Jörn Threlfall

Jörn Threlfall este un regizor stabilit în Londra care a studiat film și teatru la Berlin şi a lucrat pentru Discovery Channel şi Channel 4. Lucrările sale, ca de exemplu scurtmetrajul Mojado sau tripticul video The Borrowers, au fost prezentate în întreaga lume. Regizorul s-a bucurat de o largă apreciere din partea criticilor, fiind premiat la Cannes Lions şi selectat de BFI / Screen International pentru „Stars of Tomorrow 2015”. În prezent, Jörn Threlfall lucrează alături de casa sa de producţie londoneză Lenaray Films la un film de lungmetraj intitulat Portal.

Contact: 
info[at]jornthrelfall[dot]com
Festivaluri, premii: 
  • European Film Awards Nominee 2015
  • BAFTA Awards Nominee 2016
  • Grand Jury Award - Palm Springs International Short Film Festival 2015
  • Sundance Film Festival 2016
  • Tampere Film Festival 2016
  • Telluride Film Festival 2016
  • Grand Prix - Uppsala International Short Film Festival 2015
  • Silver Award - Chicago International Film Festival 2015
  • DokuFest Kosovo 2016
Comentariu curatorial:
Cu o formulă calculată şi precisă, Over reușește în mod subtil să implice activ publicul în moduri diferite de a viziona un film, toate la fel de captivante. După cum întotdeauna pare să fie cazul, liniştea din suburbiile Londrei se dovedește înșelătoare, motivele trebuind sa fie descoperite de public. Încadraturile largi şi statice oferă o multitudine de posibilități asupra cărora să ne concentrăm atenția, iar pentru primele câteva minute acest joc al căutării face ochii să alerge dintr-un colţ în altul al ecranului, în căutare de indicii. Distanța fizică declanșează intensificarea concentrării şi implică, de asemenea, o distanță emoțională (care, totuși, este de scurtă durată). Cum provocarea nu este de a înţelege ce s-a întâmplat, ci şi cui, regizorul încorporează cu uşurinţă o implicare emoțională discretă prin planurile detaliu filmate din mână. Însă puţinul adevăr pe care credem ca l-am descifrat este infirmat fulgerător în punctul culminant suprarealist al scurtmetrajului. În locul sentimentului de satisfacţie al unei investigații bine făcute, publicul este lăsat într-o stare de confuzie plină de anxietate, confruntat cu înțelegerea  inevitabilului: seninătatea suburbiei va muşamaliza curând tragedia la care tocmai a asistat. (Diana Mereoiu, BIEFF 2017)