• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

PARALYSIS

Regie: 
KAREL VAN LAERE
23'
Cinema Elvire Popesco - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 18:00
Cinema Muzeul Țăranului - Joi, 30 Martie, 2017 - 20:30
Distribuție: 
Karel van Laere (Performer), Iain Hoeffnagel, Peter Hendrikx, John de Weerd, Joerie Widdershoven, Dominique van Loosdrecht (Surveillance)
Imagine: 
Mink Pinster
Montaj: 
Mink Pinster
Sunet: 
Mink Pinster
Producător: 
Charlotte Sickler
Premieră românească
Cum e să stai culcat pe spate, cu brațele pe lângă corp, și să-ți imaginezi că nu te poți mișca de la gât în jos? Devine incomod? Ai vrea o pernă sub cap? Te mănâncă nasul? Va trebui să aștepți să apară cineva. Ai impresia că aștepți de ore întregi? (N-au trecut decât 5 minute). Bun venit în lumea tetraplegicilor. În Paralysis, artistul vizual Karel van Laere se supune unui asemenea experiment și documentează amănunțit durerea (fizică) și chinul (psihic) pe care le-a trăit pe parcursul călătoriei sale de 24 de ore în universul celor paralizați. Rezultatul este un material plin de forță despre multiplele valențe ale corpului uman, în același timp fragil și rezistent și având puterea de a povesti, nu doar prin mișcare, ci și atunci când e în stare de imobilitate. (Adina Marin, BIEFF 2017)
Regizor: 

Karel van Laere

Karel van Laere (n. 1988) creează video art și live performance. Lucrările lui au ca temă centrală mișcarea umană vs. mișcarea mecanică și neputința corpului omenesc. Cu lucrarea video Impact, a câștigat Premiul I la Taoyuan Contemporary Art Award din Taiwan în 2013, iar în 2014 a primit Premiul Piket Art Prize pentru artiști tineri, la categoria Arte Dramatice. După ce a absolvit Maastricht Theatre Academy în 2012, și-a continuat studiile la Taipei National University of the Arts din Taiwan. În prezent, lucrează la o serie de creații video și performance-uri live din studioul său de la Haga. 

Contact: 
lerakarel[at]gmail[dot]com
Festivaluri, premii: 
  • Forum on the Rights of Disabled Performance, Taiwan 2017
  • Cinedans - Dance on Screen Festival Amsterdam 2016
  • CaDance Festival Korzo The Hague 2017
  • Contemporary Dance & Performance Festival Why Not Amsterdam 2016
  • International New Media Arts Festival Longli, China 2016
Statement-ul regizorului:
Atunci când am pornit cercetările preliminare pentru Paralysis, aveam în plan să fac interviuri cu persoane paralizate. Ca să mă pregătesc pentru discuții și să înțeleg prin ce trec acești oameni, am vrut să experimentez pe propria piele ce înseamnă să nu te poți mișca de la gât în jos și cum e să ai nevoie de îngrijire permanentă. Cu ajutorul unor șuruburi care îmi treceau prin haine, am fost imobilizat pe o masă. Eram hotărât să rămân în respectiva poziție 24 de ore. E ciudat cât de repede îți transmite corpul: nu e normal ce se întâmplă, stop! Inima trebuia să depună efort suplimentar ca să pompeze sângele. La început, durerea a fost doar la nivel mental. Când m-am gândit la altceva, timpul a trecut mai repede și senzațiile dureroase s-au diminuat. Dar cu cât am stat mai mult fixat de masă, cu atât mai greu mi-a fost să-mi mut  gândurile în altă parte, așa că durerea a preluat controlul. De fapt, ceea ce am trăit eu nu a fost experiența unei vieți ca paralitic. Dar, datorită acestui experiment, am ajuns să-mi pun întrebări la care nu m-aș fi gândit niciodată din spatele computerului. (Karel van Laere)