• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

SMALL TOWN

Regie: 
DIOGO COSTA AMARANTE
19'
Cinema Muzeul Țăranului - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 20:30
Cinema Muzeul Țăranului - Joi, 30 Martie, 2017 - 18:00
Scenariu: 
Diogo Costa Amarante
Distribuție: 
Frederico Costa Amarante Barreto, Mara Costa Amarante
Imagine: 
Diogo Costa Amarante
Montaj: 
Diogo Costa Amarante
Sunet: 
Diogo Costa Amarante, Miguel Cordeiro
Coloană sonoră: 
F. R. David
Producător: 
Diogo Costa Amarante, Miguel Dias
Producție: 
Curtas Metragens C.R.L
Premieră românească
Cu susținerea

Câștigător al Ursului de Aur la Berlinale Shorts 2017, Small Town ne atrage într-un cinematografic flux al conștiinței despre momentul acela înfricoșător în care avem revelația condiției noastre muritoare. La șase ani, Frederico învață la școală că oamenii mor atunci când li se oprește inima; reacția lui, refuzul de a mai merge la culcare, declanșează o călătorie emoțională ai cărei protagoniști sunt el împreună cu mama lui și cu regizorul însuși, care revizitează temeri ale propriei copilării. Senzațiile pe care le trăiesc cei trei sunt un amestec de groază și tandrețe, transpus în limbaj cinematografic printr-un montaj emoțional de o impresionantă inteligență. „Cred că începe să înțeleagă câte ceva despre interacțiunea umană”, spune mama lui Frederico. „Despre faptul că trebuie să se modeleze pe sine pentru a înțelege sensul lumii care îl înconjoară”. Este ceea ce trebuie să facem cu toții, cu fiecare pas care ne îndepărtează de mediul protector al pântecului matern. (Adina Marin, BIEFF 2017)
Regizor: 

Diogo Costa Amarante

Finalist la BIEFF cu The White Roses în 2014, Diogo Costa Amarante s-a născut în Portugalia, unde a urmat inițial studii juridice. Debutul regizoral și l-a făcut cu Jumate/Jumate, film selectat în mai multe festivaluri internaționale și laureat cu numeroase premii. Al doilea documentar, In January, Perhaps, a urmat același parcurs de succes. A câștigat European Grand Prix la Brest European Short Film Festival cu filmul The White Roses. A absolvit recent cursurile de master ale New York University / Tisch School of the Arts cu filmul de absolvire Small Town, câștigător al Ursului de Aur la Berlinale Shorts 2017.

Contact: 
diogocostaamarante[at]gmail[dot]com
Festivaluri, premii: 
  • Golden Bear Award for Best Short Film - Berlin International Film Festival 2017
  • Punto de Vista - International Documentary Film Festival of Navarra, Spain 2017
  • International Film Festival in Guadalajara, Mexico 2017
  • Rencontres Internationales New Cinema and Contemporary Art, France 2017
  • Curtas Vila do Conde International Film Festival, Portugal 2016
Statement-ul regizorului:
Într-o zi, sora mea mi-a povestit cum Frederico, nepotul meu de 6 ani, a învățat la școală despre corpul uman și învățătorul le-a explicat că oamenii mor atunci când li se oprește inima. În seara aceea, Frederico n-a dormit. A trezit-o pe sora mea de nenumărate ori ca să se plângă de dureri în piept. Auzind povestea, mi-am amintit de o colecție de cărți pentru copii pe care am primit-o când eram de vârsta lui. Printre ele era o carte intitulată De ce a murit bunicul? Cu toate că era frumos colorată, plină de personaje calde și de metafore plăcute care îmbrăcau mesajul educațional, mie cartea aceea mi s-a părut absolut înfiorătoare. Paralela emoțională dintre amintirea din copilăria mea și trăirea nepotului meu m-a inspirat să fac acest film. Ceea ce am dorit să realizez cu Small Town nu e atât o re-creare a întâmplării ci, mai degrabă, expresia emoțiilor trăite de mine - copil citind acea carte, și sentimentul de duioșie la aflarea experienței similare prin care a trecut nepotul meu. (Diogo Costa Amarante, interviu de Andrew Wilkin pentru FilmFestivalLifeLine)