• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

SUMMER

Regie: 
RONNY TROCKER
7'
Cinema Elvire Popesco - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 21:00
Cinema Muzeul Țăranului - Vineri, 31 Martie, 2017 - 21:00
Scenariu: 
Ronny Trocker
Distribuție: 
Umaru Jibirin
Imagine: 
Artur Castro-Freire
Montaj: 
Ronny Trocker
Sunet: 
Anouschka Trocker, Enrico Ascoli
Coloană sonoră: 
Autistic Daughters / Seby Ciurcina
Producător: 
Nicolas Schmerkin, Erik Lampert
Producție: 
Autour de Minuit Productions, Stempel Films
Premieră românească
Cu susținerea

O plajă îngheţată în timp, ca într-un instantaneu: oamenii se bucură de soare, un copil îşi mănâncă îngheţata, în timp ce tatăl îl pozează. Însă în cadru apare încă un personaj. Înaintând cu greu prin valuri către uscat, un grup de refugiaţi se îndreaptă către siguranţa incertă a plajei, scăpaţi de moartea aproape sigură. Prezentat în premieră la Berlinale 2016 şi inspirat de o fotografie de Juan Medina, Summer este un comentariu politic inteligent şi ingenios despre criza umanitară contemporană. Combinând modelarea 3D cu filmarea pe 16 mm, filmul plasează în contrast noţiunile de stază şi mişcare, de moment şi durată şi dezvăluie cât de eliberator este faptul de a-ţi fi recunoscute suferinţele, dar şi cât de limitate sunt de fapt posibilitățile fotografiilor de a spune poveştile pe care le consumăm cu atâta ușurință. (Diana Mereoiu, BIEFF 2017)
Regizor: 

Ronny Trocker

Ronny Trocker s-a născut şi a crescut în apropiere de Bolzano, în nordul Italiei. După școala de film din Argentina, acesta și-a continuat studiile de cinema Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains Franţa. De atunci a scris şi regizat mai multe filme de scurtmetraj printre care şi The Immaculates (2013, Annecy International Animation Film Festival). Primul său lungmetraj, The Eremites (2016) a avut premiera în cadrul competiţiei Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneţia. În prezent Ronny Trocker locuieşte şi lucrează atât în Bruxelles, cât şi în Paris. 

Contact: 
ronnytrocker[at]yahoo[dot]it
Festivaluri, premii: 
  • Berlin International Film Festival Shorts 2016
  • Clermont-Ferrand International Short Film Festival 2017
  • Sarajevo Film Festival 2016
  • Winterthur International Short Film Festival 2016
  • Hong Kong International Film Festival 2016
  • Fantasia International Film Festival 2016
  • Chicago International Film Festival 2016
  • VIS Vienna Independent Shorts 2016
  • Milano Film Festival 2016
Statement-ul regizorului:
Zilnic consumăm mii de imagini şi de cele mai multe ori nici nu conștientizăm ceea ce vedem. Există de asemenea foarte multe imagini care documentează tragedia imigranților din Marea Mediterană, dar cred că nu mai suntem obișnuiți să ne acordăm timp pentru a vedea aceste fotografii. Deci, ceea ce poate oferi un film este un nou mod de a observa ; publicul este invitat să exploreze fotografia, urmărind filmul și durata sa. (Ronny Trocker, interviu în Yellow Bread Magazine)

Comentariu curatorial:
În Summer, Ronny Trocker creează un timp hibrid, elastic ce împrumută atât din limbajul fotografiei, cât și din cel al cinema-ului. În acest scurtmetraj ideea de instantaneu (modelele 3D ale corpurilor împietrite în timp) și cea de durată (sugerată de coloana sonoră, materializată în mișcarea ritmică a valurilor) coexistă. Împreună ele creează un discurs elocvent despre situația refugiaților: deși asistăm la un moment singular, el face parte dintr-o criză umanitară extinsă pe o perioadă de zeci de ani. Actul de a vedea şi de a fi văzut este ceea ce animă corpul protagonistului, refugiatul care se apropie de plajă ieșind din mare. Odată văzut, el capătă autonomie, poate să se miște liber. Însă atunci când este surprins într-o fotografie, el împietrește din nou, captiv în imaginea creată de fotograf, în povestea pe care fotografia, mai degrabă decât el însuși, o va spune despre el. (Diana Mereoiu, BIEFF 2017)