• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

WE ALL LOVE THE SEASHORE

Regie: 
KEINA ESPIÑEIRA
16'
Cinema Elvire Popesco - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 21:00
Cinema Muzeul Țăranului - Vineri, 31 Martie, 2017 - 21:00
Scenariu: 
Keina Espiñeira, Samuel M. Delgado
Distribuție: 
Mohamed Diakité, Aliou Diallo, Boubacar Barry, Abdoulaye Diallo
Imagine: 
Jose Alayón
Montaj: 
Samuel Delgado
Sunet: 
Raul Espiñeira
Producător: 
Lourdes Pérez
Producție: 
El Viaje Films
Premieră românească
Realitatea şi ficțiunea se întrepătrund în We All Love the Seashore, un documentar hibrid nominalizat pentru Premiile Academiei Europene de Film, ce spune povestea unui grup de refugiați blocați între granițe. Adoptând o perspectivă revigorantă în care imigranții devin co-creatori mai degrabă decât personaje într-o poveste, regizoarea explorează ideea narațiunilor impuse și a granițelor ficționale. Imagini hipnotice ale mării conferă filmului o alură de irealitate poetică. Mituri ale trecutului colonial și conversații zilnice se întrepătrund cu aspirații legate de viitor, într-un scurtmetraj asemeni unui act de echilibristică între inocență și ezoteric. (Diana Mereoiu, BIEFF 2017)
Regizor: 

Keina Espiñeira

Keina Espiñeira s-a născut în Spania în 1983. Deţine o diploma de Masterat în Regie şi Producţie de Filme Documentar de la Asociaţia de Film Documentar din Madrid. Doctor în Ştiinţe Politice şi Studii Vizuale, a lucrat de asemena ca cercetător în California, Olanda, Spania şi Maroc. Politica de frontieră joacă un rol esenţial în proiectele sale. We All Love the Seashore este primul ei film.

Contact: 
keina.espineira[at]gmail[dot]com
Festivaluri, premii: 
  • Short Film Nominee for European Film Awards 2016
  • International Film Festival Rotterdam 2016
  • IndieLisboa International Film Festival 2016
  • Milano Film Festival 2016
  • FID Marseille 2016
  • Palm Springs International Film Festival 2016
  • Encounters Short Film and Animation Festival 2016
  • Hot Docs Canadian International Documentary Film Festival 2016
Statement-ul regizorului:
Am fost interesată să prezint un loc unde traiectoriile umane sunt suspendate în timp şi spaţiu. We All Love the Seashore se concentrează asupra unei experienţe a frontierei din oraşul Ceuta, la întâlnirea dintre Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană. Pentru unii călători, acesta este un teritoriu liminal. Traversând peisaje nomade contemporane, filmul explorează această zonă intermediară, de tranziție. Conversaţii spontane din prezent se confruntă cu legende africane din trecutul colonial. (Keina Espiñeira)

Comentariu curatorial:
„Filmul pe care îl vei face – l-ai scris sau nu?”, întreabă unul dintre refugiaţi în primele câteva minute ale filmului. O întrebare aparent banală, dar care aduce în prim-plan cât de obișnuiți suntem ca realitatea să ne fie modelată de narațiuni impuse asupra noastră de către alții. Regizoarea Keina Espiñeira investighează exact ideea aceasta - folosind poveşti din trecutul colonial ce se amestecă inevitabil în minţile noastre cu știri din ziua de azi, ea expune totodată fragilitatea acestor narațiuni. În afara unei definiții recognoscibile a timpului şi spaţiului, refugiații devin simbolul viu al abolirii acestor narațiuni coercitive, demistificând astfel natura ficţională a frontierelor. Faptul că refugiaţii nu sunt personaje, ci co-creatori ai filmului, subliniază ideea că în cele din urmă, cea mai puternică formă de revoltă este colaborarea. (Diana Mereoiu, BIEFF 2017)