• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

YOU WANT A STORY?

Regie: 
ANTONIN PERETJATKO
10'
Cinema Muzeul Țăranului - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 18:00
Cinema Muzeul Țăranului - Sâmbătă, 1 Aprilie, 2017 - 16:30
Scenariu: 
Antonin Peretjatko
Distribuție: 
Pauline Ghersi, Lucie Borleteau
Imagine: 
Antonin Peretjatko
Montaj: 
Antonin Peretjatko
Sunet: 
Antonin Peretjatko, Martial de Roffignac
Producător: 
Alix Pennequin
Producție: 
Le Septième Continent
Premieră românească
You Want a Story? (Vreți o poveste?) Antonin Peretjatko răspunde printr-o afirmare fără echivoc a forței narative a vieții și a cinema-ului. Transmis telefonic către spectator prin vocea distorsionată a unui bărbat misterios, mesajul spune că pentru descifrarea unei narațiuni nu e nevoie decât de două personaje feminine într-un tren. Restul, cum se spune, e istorie, sau, în cazul de față, un album-jurnal vizual cu amintirile unui flaneur nevăzut, ale cărui călătorii în jurul pământului sunt redate cu o doză suficientă de spirit, senzualitate, mister și joie-de-vivre pentru a rivaliza cu narațiunile labirintice din filmele de început ale lui Godard și Alain Robbe-Grillet. Însoțite de o coloană sonoră eclectică, în care recunoaștem de la sound-ul filmelor de spionaj la pop-ul contemporan, călătoriile noastre sinaptice prin imaginația debordantă a filmului lui Peretjatko devin o săgeată îndreptată către miezul dorințelor noastre subconștiente. (Andrei Tănăsescu, BIEFF 2017)
Regizor: 

Antonin Petetjatko

Remarcat pentru scurtmetrajele sale, Antonin Peretjatko și-a lansat primul lungmetraj în cadrul Directors’ Fortnight la cea de-a 66-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, super-creativul și burlescul The Rendez-Vous of Déjà-Vu. Folosind gag-uri vizuale și scenarii absurde pentru a crea o satiră socială caustică, filmul actualizează cu succes pentru publicul contemporan filmele Noului Val. Filmografia sa include La Montagne égrenée (1998), L'Heure de pointe (2002), Changement de trottoir (2004), French Kiss (2004), L'Opération de la dernière chance (2006), Paris monopole (2010), Les Secrets de l'invisible (2011).

Contact: 
antoninperetjatko[at]gmail[dot]com
Festivaluri, premii: 
  • Thessaloniki International Short Film Festival 2016
  • Telerama Press Prize - Clermont-Ferrand International Short Film Festival 2015
  • Vila do Conde International Short Film Festival
  • Shnit International Short Film Festival
Comentariu curatorial:
Vous voulez une histoire? (You Want a Story?) este o incitare la evadare și ficțiune prezentată sub forma unui jurnal de călătorie, în care Antonin Peretjatko se amuză atât pe sine cât și pe spectatori cu o pastișă asumată, în care citate cinefile (Noul Val Francez), vederi sau home movies sunt asamblate într-un colaj plin de umor, cu evidente intenții provocatoare. Peretjatko reușește să se mențină pe linia fină dintre intelectual și grotesc și dintre eseu cinematografic și comedie. (Miguel Dias, Curtas Vila do Conde International Film Festival)