• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

Premii

    Sunteți aici

    • You are here:
    • Acasă > Festival > Premii

Marele Premiu BIEFF 2017 (oferit de Institutul Cultural Român) – 3.000€

489 YEARS (Franța, 2016, 11')
de HAYOUN KWON 

489 Years

Statement-ul juriului BIEFF:
Combinând animația 2D și 3D cu elemente de documentar, 489 Years este o experiență imersivă în teritoriul de la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, într- zonă numită DMZ. În locul utilizării tehnicilor de animație 3D pentru construirea unei realități alternative, creativitatea lui Kwon deschide un spațiu virtual, un teritoriu ‘real’ și fantastic în același timp, care introduce spectatorul într-o zonă interzisă. Prin crearea de imagini generate pe computer ca posibile extensii ale materialului documentar, 489 Years este o reflecție contemporană puternică asupra naturii imaginii și despre noile frontiere ale narațiunii și ale imaginației.


Premiul pentru Cel Mai Bun Regizor (oferit de Cinelab România) – 1.500€, în servicii de post-producție

DIOGO COSTA AMARANTE 
pentru SMALL TOWN (Portugalia, 2016, 19')

Small Town

Statement-ul juriului BIEFF:
Cu un montaj poetic și narativ și un format ce depășește granițele cinemascopice, Diogo Costa Amarante abordează cu îndrăzneală problematica morții și a conștientizării ei, privind în interiorul unei relații mamă-fiu. Construind un echilibru fragil între considerația filozofică și emoționalizarea reținută, artistul lasă loc liber propriei sale imagistici și percepții. 


Premiul pentru Cel Mai Bun Concept Vizual (oferit de Cinelab România) – 1.500€, în servicii de post-producție

SUMMER (Franța / Belgia, 2016, '7)
de RONNY TROCKER

Summer

Statement-ul juriului BIEFF:
Pornind de la o fotografie recuperată, Summer reconstituie și re-interpretează o situație dată cu ajutorul unei idiomatice animații 3D. Într-o alternanță de imagini statice și în mișcare și pendulând între punctul de vedere al subiectului și al celor care îl privesc, filmul descoperă iconografia originară a fotografiei; Ronny Trocker provoacă spectatorul către o anumită percepție și ridică întrebări - subversive într-o anumită măsură - asupra senzaționalismului din media de azi. 


Premiul pentru Cel Mai Bun Regizor Român (oferit de Uniunea Cineaștilor din România) – 1.000€

LUIZA PÂRVU & TOMA PEIU
pentru SISYPHUS 2.0 (România / SUA, 2016, 7')

Sisyphus 2.0

Statement-ul juriului BIEFF:
Sisyphus 2.0 transferă o parabolă a antichității grecești - mai precis varianta ei adaptată de către literatura existențialistă franceză - într-un flux infinit de înregistrări ale camerelor de supraveghere, o documentare a încercărilor fiecărei zile de a da un sens vieții. Imagini banale ale rutinei zilnice devin reprezentări ale inepuizabilei capacități de adaptare de care dă dovadă ființa umană. 


Mențiunea Specială a Juriului

A BRIEF HISTORY OF PRINCESS X (Portugalia / Franța / Marea Britanie, 2016, 7')
de GABRIEL ABRANTES

A Brief History of Princess X

Statement-ul juriului BIEFF:
A Brief History of Princess X aduce laolaltă două personaje istorice - Constantin Brâncuși și Prințesa Marie Bonaparte - ilustrând cu virtuozitate întâlnirea celor doi. Mențiunea Specială a Juriului se acordă pentru abilitatea cu care autorul condensează o parabolă artistică și socială profundă într-o narațiune construită cu precizie, într-o combinație reușită între seriozitatea subiectului și o abordare plină de umor.


Premiul Publicului

Ca în fiecare an, am fost foarte curioși să aflăm părerea publicului despre selecția BIEFF 2017. Competiția pentru Premiul Publicului a fost foarte strânsă anul acesta, jumătate dintre filme fiind foarte aproape ca număr de voturi de primul loc. Ne bucurăm să acordăm Premiul Publicului către două filme.

PEEP SHOW (Italia, 2016, 8')
de RINO STEFANO TAGLIAFIERRO

Peep Show

și

I MADE YOU, I KILL YOU (Franța / România, 2016, 14') 
de Alexandru Petru Bădeliță

I Made You, I Kill You