• Română
  • English
Acasă

Gala de închidere

    Sunteți aici

Gala de închidere

Cu susținerea: 

Regie: 
JULIAN ROSEFELDT
Manifesto este un omagiu adus manifestelor artistice, cu tradiția lor impresionantă și frumusețea literară remarcabilă, punând în discuție rolul artistului în societatea de azi. Filmul își îndreaptă atenția către scrierile futuriste, dadaiste, ale mișcării fluxus, ale suprematiștilor și situaționiștilor, ale Dogme 95 și ale altor mișcări artistice, precum și asupra ideilor unor artiști, arhitecți, dansatori și cineaști individuali. Filtrând toate aceste idei prin obiectivul camerei sale, artistul vizual Julian Rosefeldt editează și reasamblează manifeste artistice în 13 colaje. Interpretând aceste „noi manifeste” ca un call-to-action contemporan, actrița australiană Cate Blanchett, întruchipând 13 personae diferite, insuflă vitalitate dramatică cuvintelor celebre sau mai puțin cunoscute, în contexte cu totul neașteptate. Rosefeldt scoate în evidență atât componenta performativă, cât și semnificația politică a acestor declarații. Explorând urgența extraordinară a acestor statement-uri istorice, pe care artiștii le-au compus cu pasiune și convingere cu mulți ani în urmă, Manifesto se întreabă și ne întreabă dacă vorbele și trăirile de atunci au trecut testul trecerii timpului [...] și cum s-au schimbat între timp dinamicile dintre politică, artă și viață.

„Istoria artei e un derivat al istoriei, iar istoria e ceva din care învățăm. Artiștii, la fel ca scriitorii, filozofii și oamenii de știință, au fost dintotdeauna cei care au îndrăznit să formuleze gânduri și viziuni a căror valabilitate încă urmează a fi demonstrată. [...] E o idee înțeleaptă să privim manifestele artistice ca pe niște seismografe ale timpului lor. Într-o epocă în care tendințele neo-naționaliste, rasiste și populiste, manifeste în politică și în media, amenință din nou democrațiile lumii și ne provoacă să ne ridicăm în apărarea valorilor de toleranță și respect pe care le credeam bine stabilite, Manifesto devine un strigăt care cheamă la acțiune.” (Julian Rosefeldt)

„Manifesto e un film de artă în cel mai adevărat sens al cuvântului: conceptual ca natură, netradițional în formă și complet ezoteric ca alură. (...) Ceea ce puțini ar fi anticipat de la acest experiment este modul în care o colecție de dogme contradictorii pot fi inspiratoare pentru cei cu vederi artistice largi. Dacă, luat individual, un manifest este rigid și impune creativității anumite limite, acest maelstrom de regulamente stimulează spectatorul să ia poziție și să-și definească propria estetică.” (Peter Debruge, Variety)
 
„Dacă în lumea artei s-ar da Oscaruri, câștigătoare ar trebui să fie Cate Blanchett, pentru adevăratul tur de forță pe care îl face interpretând rolurile din Manifesto.” (Roberta Smith, The New York Times)
 
„O confirmare a prezenței impresionante și a flerului artistic ale lui Blanchett și a subtilitățiii intelectuale a lui Rosefeldt, fiecare minut din Manifesto e o delectare. O explorare excepțională a temelor și așteptărilor culturale și cinematografice.” (The Sydney Morning Herald)
 
„Ceea ce contează în Manifesto nu e atât ceea ce se spune, cât mai ales modul în care lucrurile sunt spuse, iar ROSEFELDT a găsit modalitatea de a împacheta ambiția întru spirit și poezie a acestor texte în acțiuni cotidiene banale. Manifest este profesorul de școală, care educă o generație nouă. Manifest este instructorul de balet, care formază coregrafic trupuri mai degrabă decât minți. Manifest este îndoliatul, care nu comemorează moartea unei persoane, ci a unei idei.” (Toby Fehily, The Guardian)